Maailman suurimmat autot

Maailman suurimmat tuotantoautot

Tutut henkilöautot kalpenevat näiden rinnalla. Tutustu kooltaan maailman suurimmat autot ja niiden strategisiin mittoihin.

Autojen kehittyessä puhutaan paljon äärikäsitteistä, kuten nopein, tehokkain, vähiten kuluttavin, pienin ja niin edelleen. Kuitenkin hyvin harva miettii kooltaan suurimpia autoja. Niitä pidetään yleisesti ottaen epäkäytännöllisinä, vaikka suuruudella onkin omat hyvät puolensa. Kilparadoilla monsteriautojen, eli englanniksi monster truckien, tarkoitus on murskata pieniä autoja alleen suurilla renkaillaan ja suorittaa radan esteet. Näytöksissä yli tuhannen hevosvoiman moottorit mylvivät, kun keskimäärin neljä tonnia painavat avolava-autot näyttävät parastaan.

Jättikokoiset ja voimakkaat monsteriautot edustavat luultavasti suurimpia autolajeja, mutta niitä ei yleensä näe kilparatojen ulkopuolella. Ainoastaan Yhdysvalloissa niihin voi törmätä suurten kaupunkien ulkopuolilla, jossa ne ovat etenkin nuorison suosiossa ja helpottavat liikkumista myös vaikeakulkuisessa maastossa, kuten pelloilla ja vuorilla. Artikkelin tarkoitus on kertoa yksityiskohtaisemmin maailman suurimmista tuotantoautoista, niiden taustatarinoista ja tietenkin strategisista mitoista. Oletko jo kuullut näistä autojärkäleistä?

Maailman suurin henkilöauto: Rolls Royce Phantom

Suurimpien autojen listan useimmat nimet on valmistettu Yhdysvalloissa, jossa tunnetusti isompi on kaunista. Täten on hienoa aloittaa listaus eurooppalaisen Rolls Royce Motor Cars -autotehtaan valmistamasta Rolls Royce Phantom -autosarjasta. Sen nykyinen malli on jo sarjan kahdeksas sukupolvi. Samalla se on toinen, jonka Rolls Royce on julkaissut uuden omistajansa, BMW:n alaisuudessa. Phantom VIII -mallinimeä kantava luksusauto julkaistiin virallisesti 27. lokakuuta vuonna 2017.

Pisimmillään 5,98 metrin pituista, 2 metriä leveää ja 2 600 kiloa painavaa Phantom VIII:a kuvataan evoluutiomaisena jatkeena mallisarjalle. Uutuuksina siihen on lisätty muista luksusautoista tunnettuja ominaisuuksia, kuten yöllä tiellä liikkuvista hälyttävät Night Vision -infrapunakamerat, automaattinen ohjaustoiminto ja Wi-Fi hotspot -toiminto. Sen 6,7 litran V12-moottorissa on yli 560 hevosvoimaa, ja se yltää jopa 250 kilometrin tuntivauhtiin, sekä nollasta sataan 5,3 sekunnissa.

Maailman suurin katumaasturi: Chevrolet Suburban

Amerikassa erityisesti katumaasturit ovat olleet suosittuja pitkään. Maailman suurinta katumaasturinimeä, Suburbania, on valmistettu jo vuodesta 1935 lähtien, aluksi General Motorsin toimesta ja nykyään Chevroletin. Chevrolet Suburbania myydään edelleen ainoastaan Yhdysvalloissa, Kanadassa, Keski-Amerikassa, Chilessä, joissain maissa Aasiassa ja Lähi-idässä. Tällä hetkellä Suburban-maastureista valmistetaan jo 11. sukupolvea ja se julkaistiin joulukuussa 2013. Myös toinen amerikkalainen valmistaja, GMC, valmistaa täysin identtistä mallia nimeltään Yukon XL.Maailman suurimmat autot

Tänä päivänä 5-ovinen ja J-segmenttiin kuuluva Chevrolet Suburban on yhteensä 5,7 metriä pitkä, 1,89 metriä korkea ja 2,04 metriä leveä. Sen moottorina toimii vahva, 6,2-litrainen V8-moottori, jossa on 420 hevosvoimaa ja 10-vaihteinen automaattivaihteisto. Vuodesta 2018 eteenpäin mallista on alettu tarjoamaan myös ainutlaatuisia erikoismalleja, kuten Texas Edition, LT Signature Edition, Midnight Edition ja Premier Plus. Vuonna 2020 tullaan julkaisemaan sarjan 12. sukupolvi.

Maailman suurin avolava-auto: Ford Super Duty

Amerikkalaisilla leveillä kaduilla voi nähdä katumaastureiden lisäksi erittäin paljon avolava-autoja. Fordin valmistamaa F-sarjan Super Duty -mallistoa on valmistettu jo vuodesta 1998 lähtien. Sitä myydään Etelä- ja Pohjois-Amerikan lisäksi myös joissain maissa Lähi-idässä ja Aasiassa sekä Euroopassa ainoastaan Islannissa. Nykyistä, neljännen sukupolven mallia ollaan valmistettu vuodesta 2017 eteenpäin. Se on saatavina eri versioina, joista voi valita bensiini- tai diesel-moottorin väliltä sekä useista erilaisista hyttiyhdistelmistä.

Mitoiltaan suurin Super Dutyn versio on yli 7,2 metriä pitkä, 2,46 metriä leveä ja 2,05 metriä korkea. Moottorivaihtoehdoista bensiinimoottori on 16-venttiilinen, 6,2-litrainen V8-moottori, jossa on 385 hevosvoimaa. Dieselmoottorivalintana on 6,7-litrainen turboahdettu V8-moottori ”PowerStroke”, jossa on 450 hevosvoimaa. Kumpaankin moottoriin voi valita kahdesta vaihdelaatikosta joko 6-vaihteisen TorqShift -automaattivaihteiston tai 5-vaihteisen manuaalivaihteiston. Super Dutystä on tehty myös muunnelmia kaupalliseen käyttöön, ja se on pohjustanut esimerkiksi Chevrolet Suburbania.

Historian pisin auto: American Dream

Guinnessin historiankirjat kirjoitettiin uusiksi 1990-luvun puolessa välissä, kun autoekspertti Jay Ohrberg esitteli maailmalle rakentamansa maailman pisimmän auton: limusiinin nimeltä American Dream. Yli 30 metrin pituisessa autossa oli 26 rengasta, poreamme, hyppylauta, olohuone, kahden hengen vesisänky ja jopa helikopterille tarkoitettu laskeutumisalusta. Ohjaamista varten siinä oli kaksi kuljettajanhyttiä, ja se voitiin asettaa taipumaan keskeltä tai vaan ajamaan suoraan kuten nuoli. Luonnollisesti se ei koskaan päässyt tuotantoon asti.

Yhteenveto

Autot herättävät suuria tunteita ja intohimoja. Joillekin suuri auto voi tarkoittaa aivan eri asiaa kun mitoiltaan suurin auto, mutta yksi asia on varma – autotehtailta tulee kokoajan uusia superlatiiviautoja, jotka päihittävät entiset. Sähköautojen myötä ala on kokemassa uutta mullistusta, kun ihmisten prioriteetit ovat muuttuneet. Suuren koon sijaan autoilta toivotaan ympäristöystävällisyyttä, luotettavuutta ja taloudellisuutta. Odotamme mielenkiinnolla alalle ilmestyviä, uusia autoja määritteleviä termejä ja niiden kärkituotteita.

Lue lisää teiden peruskorjaus Suomessa tältää!

Posted in: Yleinen